top of page
  • Meex

Van praktijkleerbaan naar projectleider bij MeexIn de rij van “Medewerkers van Meex aan het woord” hebben we ditmaal Frank Schmets geïnterviewd over zijn loopbaan bij Meex. Hij is momenteel projectleider bij Meex en sinds 2005 werkzaam binnen het bedrijf.


De projectleider is eigenlijk de motor binnen Meex, vanuit hier start het proces. Hij zorgt ervoor dat de verschillende afdelingen met elkaar verbonden worden. De calculatie, de werkvoorbereiding, de planning, de uitvoering en de oplevering, alles heeft een plek binnen het traject.


Frank heeft een glansrijke carrière opgebouwd binnen het bedrijf Meex. Je kunt gerust zeggen dat hij van alle “markten” thuis is. Zijn eerste functie binnen Meex was dus pijpfitter, dit werk heeft hij 3 jaar gedaan. Daarna is hij doorgegaan naar de calculatieafdeling waar hij 2 jaar heeft gewerkt. Toen is hij doorgestroomd naar de werkvoorbereiding en 2 jaar later is hij aan de slag gegaan als uitvoerder omdat hij de uitvoering toch het meest interessant vond. Dit heeft hij 10 jaar met plezier gedaan en sinds 2021 is hij projectleider.


Frank vertelt bevlogen over zijn functie van projectleider: “Het is belangrijk om te weten wat het werk precies inhoudt, vooral ook op technisch vlak. Dat is de kracht van Meex, omdat we veel van de inhoud afweten en een technische achtergrond hebben, weten we hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Hierdoor kunnen we beter meedenken met de klant en ondersteuning bieden aan onze medewerkers.”


Geld verdienen en naar school gaan


Heel toevallig ben ik in het vak terecht gekomen. Ik was op de middelbare school theoretisch bezig en wilde eigenlijk economie en management doen, maar toen ik met de opleiding bezig was vond ik het toch niet zo mijn ding. Na wat rondkijken kwam de SBIML-opleiding in mijn vizier en het credo “geld verdienen en naar school gaan” sprak mij erg aan. Dit was een praktijkopleiding met baangarantie. Een BBL-opleiding die 2,5 jaar duurde waarbij ik 4 dagen praktijk had en 1 dag theorie. Ik was onderdeel van de laatste lichting, helaas is deze opleiding hierna gestopt. Tijdens deze opleiding ben ik als stagiair bij Meex terecht gekomen en is mij hier het vak pijpfitter verder aangeleerd. Tegenwoordig zijn er steeds minder praktijkopleidingen en ligt het opleiden meer bij de bedrijven zelf. Gelukkig zijn we daar bij Meex goed mee bezig en werpt dit zijn vruchten af zodat wij ook in de toekomst een goed team aan vakmensen hebben.”


Projectleider worden


“Jonge mensen die projectleider willen worden zou ik willen aanraden om ook vanuit de werkvloer te starten. Zo heb ik het zelf ook gedaan. Het is gewoon makkelijker communiceren als je weet waar je het over hebt.” Als je de kwaliteiten hebt om projectleider te worden, dan kun je dat binnen Meex worden. Je moet organisatorisch goed onderlegd zijn, een goede helicopterview hebben en het financiële stuk begrijpen. Bij elk project is het belangrijk om de kwaliteitseisen, veiligheidsaspecten, de planning en het budget te bewaken om zo een project tot een goed einde te brengen. Veiligheid en kwaliteit staan bij Meex hoog in het vaandel, we willen dat iedere medewerker gezond en wel weer naar huis gaat maar ook dat onze klanten hun installaties veilig kunnen bedrijven. Daarnaast is planning natuurlijk ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie van onze klanten zo kort mogelijk uit bedrijf is. Verder moet het budget uiteraard ook bewaakt worden, er zal uiteraard ook geld verdient moeten worden. Doordat ik bij Meex bijna alle afdelingen heb doorlopen weet ik alle kneepjes van het vak.


Minder leuke aspecten zijn er gelukkig niet zo veel aan het werk. Het enige dat ik kan bedenken is dat je soms te maken krijgt met onverwachte problemen of zaken die niet helemaal goed lopen. Door de vaak toch strakke planning kan dit soms voor een beetje stress zorgen. Maar gelukkig hebben we een goed team en weten we het eigenlijk wel altijd samen tot een goed einde te brengen. Door ervaring leer je hiermee omgaan en je moet ook vertrouwen hebben in het team dat het uiteindelijk doet.

Soms is het wel eens lastig om de controle uit handen te geven. Ik bedenk een projectplan, maar iemand anders gaat het dan uitvoeren. Dan moet je diegene ook de vrijheid geven om het op zijn manier te doen.”


Doorgroeien bij Meex


“De toekomst zie ik rooskleurig tegemoet. Ik heb veel kansen bij Meex gekregen in het verleden ben erg tevreden met hetgeen dat ik nu doe. Ik hou van uitdagingen en wil graag steeds nieuwe dingen doen. Dit heeft me ook gebracht naar waar ik nu sta. Als het werk eentonig en saai wordt ga ik me vervelen, dit is nu, in de functie van projectleider, absoluut niet het geval. Het is een hele diverse functie, elk project is weer anders, zo divers, er komen altijd nieuwe uitdagingen op je pad en je weet nooit van tevoren hoe een dag gaat lopen.Momenteel werk ik aan een leuk project. Vanuit een 3d-model is er een ontwerp gemaakt om een gedeelte van een fabriek bij te bouwen. Wij gaan er de nieuwe equipment en leidingen plaatsen en verbinden met het bestaande gedeelte van deze fabriek. Daar komt van alles bij kijken: Hoe beginnen we? Hoe maken we het passend? Wat is er allemaal nodig? Hoe kunnen we het slim aanpakken zodat we binnen een strakke planning de werkzaamheden kunnen uitvoeren? Hoe kunnen we zaken goed afstemmen met andere partijen zodat iedereen effectief zijn werkzaamheden kan uitvoeren? Dat vind ik leuke uitdagingen, het is een interessant project.Tot slot wil ik iedereen die iets wil bereiken of presteren het volgende nog meegeven: Waar een wil is, is een weg! Je moet openstaan voor de leerweg en de uitdagingen niet uit de weg gaan. Dan kom je er wel!”


Wil jij meer weten over de mogelijkheden binnen Meex?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page